Tuesday, June 2, 2009

perlu keyakinan diri...

Allah telah berfirman dalam Surah Al-A'laq:

"sesungguhnya telah kami jadikan manusia itu sebaik2 ciptaan"

tak perlu lagi untuk ditekankan bahawa wajib stp muslim untuk percaya dengan sgla janji2 Allah kerana ianya sudah menjadi tanggungjawab kita.Sudah automatik di'install' dalam diri kita software tersebut apabila kita beriman kepada Allah...

Mengapa aku terfikir utk menulis tntg tajuk ini????
kerana pada saat ini aku merasa terlalu letih dan lemah dengan ujian dan cabaran yang banyak macam...
>melihat orang pandai aku merasa aku bodoh dan tak tahu apa2..
>melihat orang berjaya aku merasa aku sering saja gagal..
>melihat orang kaya aku merasa aku spt tak punya apa2...
>melihat orang study aku merasakan seolah2 aku tak punya masa utk itu...

TERUS APA YANG TINGGAL UTK AKU?
TAK PUNYA APA2?

Firman Allah:
"ssungguhnya orang Mukmin itu ialah yang beriman kpd Allah dan Rasul-Nya,kemudian dia tak RAGU2 dan berjuang dgn hartanya dan dirinya,mereka itulah orang2 yang benar"


fi ayatil ukhra..
"apakah manusia mengira mereka akan dibiarkan hanya dgn mengatakan, "kami sudah beriman ," sedangkan mereka tak diuji?

smoga aku termasuk dalam golongan yang diuji.Dan ujian tersebut sbgai KPI kerana keimananku...insya ALLAH..AMIN

Dalam surah al-Baqarah ayat 148:
"stp ummat mempunyai kiblat yang dia menghadap kepadanya.Maka berlumba2lah berbuat kebaikan"

aku bukan pentafsir Quran yang bagus...aku perlu kepada pembelajaran dan pendengaran bagi memahami ayat ini...
bukan bermaksud yang qiblat kita(org muslim) punya banyak,tapi dari pendengaran aku dari seorang ustaz di radio IKIM.fm pilihan utama,beliau menafsir ayat ini " kiblatnya sama tapi cara menghadapnya berbeza,ada yang sengat,tegak,melintang,menegak,tetapi semuanya menghadap ke Baitullah"

Pengajaran pertama: setiap kitapunya matlamat.Namun jalan kerja dan kemampuan kita semua berbeza.Kemampuan kita juga berbeda.Mungkin orang perlu usaha sekali,tetapi aku perlu usaha dua kali.Itu yang kita perlu,maka kita perlu usaha 2kali.

Pengajaran kedua: setiap kita perlu punya pendirian masing2 dan kita perlu hidup spt yang diciptakan mengikut warna, corak dan acuan penghidupan kita sendiri.
Siapa aku yang suka-suki untuk mengubah segala yang diberi.Analogi yang jelas apabila ibu bapa yang berkebolehan menjadi guru di paksa parents untuk jadi doktor,maka musnahlah budak itu.Namun, Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang memberi kita pilihan sama ada utk melakukannya atau tidak.Berbuat kebaikan dan tinggalkan keburukan,ataupun sebaliknya.

Pengajaran ketiga:Apabila kita sudah tahu akn kelemahan dan kebolehan kita,maka kita mesti gilap kelebihan menjadi lebih bermanfaat dan gunakan kelemahan in positive views.Malanglah bagi kita yang berhenti erbuat baik kerana kejahatan.

Pengajaran keempat:Setiap kita punya perbezaan,Tapi janji Allah bahawa kita adalah sebaik2 ciptaan.Tak harus ada lemah dan inferior dlm diri aku.

USAHA DAN TERUS USAHA MAKA AKAN ADA HASILNYA KELAK.

No comments:

Post a Comment